فناوری اطلاعات و جنگ نرم
نوشته شده توسط : حامد سیفی

قرن بیست و یکم قرن دانایی و انقلاب اطلاعات است ،ورود کمپیوتر ،اینترنت وشبکه های الکترونیکی ومهمتر از آن آموزش الکترونیک که موجب تحولاتی در مفاهیم و ابزار های فناوری اطلاعات شده و باعث از بین رفتن محدودیتهای در زمان و مکان برای دسترسی به اطلاعات گردیده است . آموزش موجب تقویت نیروی انسانی ماهر میشود و شاخص اصلی توسعه کشورها ،توسعه ی منابع انسانی است .

در جامعه ی اطلاعاتی زندگی افراد جامعه در حوزه های اقتصادی ،اجتماعی و فرهنگی کاملا وابسته به فناوری اطلاعات و ارتباطات میباشد، به صورتی که مردم جامعه در تمام بخش های زندگی از این فناوری نهایت استفاده را میبرند ،در چنین جامعه یی اصول باید رعایت شود تا به جامعه ی یادگیری تبدیل شود و اصول که دانش آموزان باید به آن بپردازند جستوجوگری اطلاعات و ارزشیابی آن یعنی اینکه منابع غنی اطلاعات را شناسای کرده و بر اساس نیاز خود اطلاعات مورد استفاده اش را باز یابی کند.

 متفکر،نقدکننده،تحلیلگر که با استفاده از فنون ،داده ها و اطلاعات مفید و قابل استفاده ارائه میدهند، تولید کننده دانش که با استفاده از فناوری های نو مفاهیم و نظریات علمی جدید را به وجود میاورد، ایجاد فناوری ها در آموزش که با کسب مهارتهای فنی لازم و مدیرت اطلاعات ، ابزارهای فناورانه ای را با موفقیت به وجود آورده و مورد استفاده قرار میدهد.

فناوری اطلاعات و ارتباطات دنیای امروز ما را تحت تاثیر قرار داده و موجب گسترش روز افزون اینترنت و وب شده است، در کشور های توسعه یافته رفته رفته تولید ناخالص داخلی به فناوری اطلاعات و ارتباطات اختصاص پیدا می کند .چنانچه که رابطه اروپا و امریکا در عرصه ارتباطات سرنوشت جهانیان را در قرن 20 رقم زد[1] تجارت الکترونیک به سرعت در حال رشد است و قوانین و آئین نامه های بین للملی در رابطه با نحوه استفاده از اینترنت و حفظ اطلاعات خصوصی فصل جدیدی از حقوق بین المللی  را به وجود آورده . کامپیو تری شدن مشاغل باعث افزایش شکاف درامدی مشاغل شده و تقاضا برای کار کنان با مهارت فناوری اطلاعات و ارتباطات افزایش چشم گیری داشته وافرادیکه از دانش اطلاعاتی مستفید اند به صورت های انتفاعی روز به روز بودجه های کلانی نصیب شان میگردد،  روی هم رفته به گزارش بانک جهانی در سال 2000 دو سوم جمیعت مرتبط با انترنت را امریکا و کانادا تشکیل میدهد درحالیکه جنوب شرق آسیا که 23 درصد جمیعت جهان راتشکیل میدهد فقط 1 درصد با انترنت ارتباط دارند[2] . در حوزه های آموزش بسیاری از مدارس به کامپیو تر متصل شده اند، و دانشگاه ها ی که درس ها را از طریق پست الکترونیک و منابع اینترنتی و صفحات وب به دانشجویان ارائه میدهد به سرعت افزایش یافته و آموزش از راه دور فرصت های تحصیلی روز افزون و متنوعی ایجاد کرده اما با توجه به تمام تحولاتی که فناوری اطلاعات به وجود آورده مساله ی انقلاب اطلاعات در کشور های است که پیشرفت و سرعت لازم را ندارد و با توجه به تصویب منشور اوکیناوا به دست سران کشور های توسعه یافته جهت پیشبرد طرح عظیم جامعه جهانی اطلاعات در سال 2000 کشورهای در حال توسعه از شکاف دیجیتال و حشتناکی رنج میبرند. به دلایل گوناگونی این شکاف ها وجود دارد که بعضی کشور ها با موانع فرهنگی و اجتماعی از جمله مقاومت در برابر تغییر روبرو هستند، و بعضی با عدم ثبات سیاسی مواجهند، و پاره ای هم از تنگناهای شدید مالی یا کمبود مهارت مدیریتی و نیروی انسانی متخصص در زمینه ی فناوری اطلاعات روبرو هستند.

جامعه ی اطلاعاتی جامعه یست که زندگی اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی مردم شدیدا وابسته به فناوری اطلاعات و ارتباطات می باشد و مردم در محل کار ، منزل و حتی در اماکن تفریحی از این تکنو لوژی نهایت استفاده را می برند. در واقع مردم برای ارتباط با یکدیگر در این جامعه نا گزیر استفاده از فناوری اطلاعات می باشند .

 تاثیرات شگرفی که فناوری اطلاعات بر زندگی فردی و اجتماعی انسان ها گذاشته، باعث انتقال این تاثیرات بر مدیریت جامعه شده که از جمله ی آن به وجود آمدن مفهوم دولت الکترونیک است .تعریف دولت الکترونیک به این گونه می باشد که فناوری اطلاعات با استفاده آسان و سریع به منظور توزیع خدمات دولتی به طور مستقیم به مشتری در هر 24 ساعت و هر 7 روز هفته با شعار معروف 7ـ 24 است . دولت الکترونیک روشی ست برای دولت ها که به ارائه خدمات و اطلاعات مناسب دولتی و اصلاح کیفیت خدمات می پردازد، و همچنین ارائه فرصت های گسترده برای مشارکت در فرایند ها و نمادهای مردم سالاری را فراهم می سازد . دولت الکترونیک دولتی ست بدون ساختمان و دیوار و به صورت مجازی می باشد که آنلاین خدمات دولتی را به مشتری ارائه می دهد و با افزایش مشارکت آنان در فعالیت های سیاسی و اجتماعی شکل پاسخگو تری از دولت می باشد . عوامل ایجاد دولت الکترونیک به شرح زیر می باشد : 1ـ رشد سریع و فرا گیر شدن فناوری اطلاعات درجامعه و ایجاد دگرگونی اساسی در نظام ارتباطات و اطلاعات 2ـ کسترش روز افزون اینترنت در بین مردم و خا نوادها و تغییرات اساسی در روابط فردی و اجتماعی وسازمانی، و تغییر انتظارات آنها3ـ رشد و گسترش تجارت الکترونیک و سرمایه گذاری بنگاه ها ی اقتصادی در این خصوص و تغییردرشیوی خدمات 4ـ موضوع جهانی شدن و تاثیرات شگرف آن بر دولت و نهادهای وابسته به آن 5ـ ایجاد ظرفیت و قابلیت های جدید برای ارائه خدمات و شایسته و مناسب تر به مردم . هر چند که در حال حاضر مشکلاتی از قبیل هزینه ی سنگین ایجاد ، نگهداری و توسعه شبکه های اطلاعات، فقدان احساس نیاز جدی دولت ها ، ناتوانی طبقه بندی اطلاعات مربوط به شهروندان ، بنگاهای اقتصاد ی و سیاسی و غیره ... وجود دارد . اما پیش بینی میشود که دولت ها از این ظرفیت ها و قابلیتها و از همه مهمتر انتظارات جامعه و به ویژه جوانان متاثر شوند و اقدامات عملی خود را شروع کنند .

دامنه ی تغییرات فناوری اطلاعات علاوه بر حوزه های اقتصادی ،بازرگانی و تجاری در حوزه ی آ موزش که از مهمترین ارکان بقا و رشد انسان است نیز گسترش یافته . آ موزش الکترونیک به معنی آموزش با ابزارهای فناوری الکترونی همچون کمپیوتر، اینترنت و با از بین بردن محدودیت های همچون زمان و مکان در آموزش الکترونیک و آموزش سنتی دو نقطه ی روبروی یکدیگرند . آموزش الکترونیک هم درحوزه آموزش های رسمی و هم در حوزه آموزش های غیر رسمی کارایی دارد . بنا به تاثیرات فناوری اطلاعات در همه عرصه های زندگی ، مدتیست که نظام آموزش رسمی ، مانند دانشگاه ها و مدارس به اشکال مختلف و با تلفیق برنامه های آموزشی و فناوری اطلاعات و مفاهیم جدید آن ، در جهت توسعه ی آموزش الکترونیک گام برداشته اند . به نحوی که اموزش الکترونیک در سطح آموزش عالی یک امر پذیرفته شده به حساب می اید و در بسیاری از کشور ها در تلاش راه اندازی دانشگاه های مجازی هستند.

اصطلاح نرم و نرم افزار در دنیای تکنالوژی وانترنت از اهمیت خاصی برخوردار است. امروزه زندگی بدون وابستگی به اطلاعات و تکنالوژی روز، غیر قابل تصور گردیده است، روی هم رفته این روند را افزار ها تسریع بخشیده اند . برای روشن شدن این مطلب، نیاز است تا نگاهی گذرا بر نرم ونرم افزار داشته باشیم.

انترنت امروزه اوج  تکنالوژی بشر را به خود اکتساب نموده است، وانترنت جز اتصال کمپیوتر ها به یکدیگر چیزی دیگری نیست . کمپیوتر ها از دوبخش تشکیل میشوند، یکی از این بخش ها بنام سخت افزار[3] ودیگری بنام نرم[4] افراز یاد میگردند ، سخت افزار ها مجموعه از وسایل و مواد کاربرده شده، در ساخت و تعمیر کمپیوتر وانترنت اند، که شامل سی پی یو[5] ، مانیتور، کیبورد، موس ، دیلینک[6] ، وکارد های مخصوص است که نقطه اتصال منابع کاربردی در کمپیوتر را دارند. در پهلوی اینکه کمپیوتر از همه این وسایل ساخته شده است، تا شکل ظاهری و یا فزیکی یی را پیداکنند، شامل دستورات و فرامین نیز در داخل خود هستند که این بسته از فرامین  را نرم افزار ها یاد میکنند .

نرم افزار ها یا برنامه ها، ساخته و پرداخته ذهن انسان های متمدن ، مترقی و بخصوص تکنالوژیست هاست، که دستورات را به زود ترین وقت به اجرا میگذارند. نرم افزار ها با گذشت زمان از اهمیت وتوانایی بیشتر برخوردار شده اند، بخصوص از سال 1998 بدین سو جهان شاهد گسترش قدرت نرم و نرم افزار ها بوده است که این سیرصعودی را نمیتوان روی گراف ترسیم کرد.

امروزه بانک ها ، شرکت ها، تجارت خانه ها، خطوط آهن، شبکه های برق ، مخابرات و تمام ساحات زندگی بشر بر نرم افزارها اتکا دارند.

اگر چند که این تصور را تنها میتوان در کشور های پیشرفته داشت اما نمیتوان از تاثیرات نرم ونرم افزار در کشور های در حال رشد اغفال کرد.

اصطلاح نرم  برگرفته شده از نرم افزار است، و یا به طور خلاصه میتوان گفت نرم صورت اختصار نرم افزار است . امروزه نرم افزار را بصورت نرم اختصار میکنند  و مبدل به معیار پیمایش تمام زمینه ها، همین نرم ها قرار گرفته اند.

نرم یا نرم افزار ها توسط کد های مخصوص نوشته میگردند که قابل پردازش واجرا عملیات مکرر، پاسخ گو ،  تناوبی وغیرقابل اغفال اند . اما اغفال این نرم ها بدین معنی نیست که صورت مطلق آن باشد زیرا این نرم ها قابل باز نویسی نیز میباشند.

به هر حال میتوان نرم را صورت اختصار نرم افزار وبرنامه های و دستوراات از قبل اماده شده برای اجرا فرمان دانست  که روی کمپیوتر ها نصب گردیده  وتوسط انترنت یا خط اتصال از راه دور فرمان داده میشود.

نرم افزار ها به این دسته از خانواده ها تقسیم بندی میگردند.

  • نرم افزار سیستمی : نرم افزار سیستمی، مجموعه ای از برنامه هاست که برای خدمت رسانی به سایر برنامه ها نوشته شده است. بعضی نرم افزارهای سیستمی (مانند کامپایلرها و ویرایشگرها) ساختارهای اطلاعاتی پیچیده ولی محدودی را پردازش می کنند. سایر کاربردهای سیستمی (مانند اجزای سیستم عامل، درایورها و پردازشگرهای ارتباطات راه دور) داده های نامحدود گسترده ای را پردازش می نمایند. در هر دو مورد، حوزه نرم افزار سیستمی، توسط این ویژگی ها تعیین می گردد،  تعامل زیاد با سخت افزار، استفاده زیاد توسط چندین کاربر، عملیات همروند که نیاز به زمانبندی، مدیریت منبع و مدیریت پردازش دارد، ساختار داده های پیچیده و رابطهای خارجی چندگانه.
  • نرم افزار بی درنگ : نرم افزاری که رویدادهایی که در جهان واقع اتفاق می افتد را کنترل، نظارت و تحلیل می­کند. عناصر نرم افزار بی درنگ شامل بخش جمع آوری کننده اطلاعات (که اطلاعات را از محیط خارجی جمع آوری و شکل دهی می کند)، بخش تحلیل (که اطلاعات را به شکل موردنیاز کاربر تبدیل می کند) و بخش کنترل/خروجی  که به محیط خارج پاسخ داده و بخش نظارت است که سایر بخشها را به گونه ای هماهنگ می­کند که پاسخ بی­درنگ ( بین 1 میلی ثانیه تا 1 ثانیه) فراهم شود.
  • نرم افزار تجاری : پردازش اطلاعات تجاری بزرگ ترین حوزه کاربرد نرم افزاری است. این سیستمهای مدیریت اطلاعات به یک یا چند پایگاه داده بزرگ اطلاعات تجاری دسترسی دارند.کاربردهای این حوزه، داده های موجود را به روشی ساختاردهی مجدد می کنند که عملیات تجاری یا تصمیم گیری مدیریتی را تسهیل کنند. علاوه بر کاربرد پردازش داده مرسوم، کاربردهای نرم افزار تجاری، محاسبات متعامل را هم شامل می شوند.
  • نرم افزار علمی و مهندسی : این نوع نرم افزار توسط الگوریتم های معمول عددی مشخص می­گردند ولی کاربردهای جدید حوزه علمی و مهندسی، از الگوریتم های عددی مرسوم دور می گردند. طراحی به کمک کامپیوتر، شبیه سازی سیستم و سایر کاربردهای متعامل به تدریج به ویژگیهای نرم افزار سیستمی و بی درنگ اضافه می شوند.

·        نرم افزار نهفته : محصولات هوشمند امروزه بسیار رایجند. نرم افزار نهفته، در حافظه خواندنی قرار می گیرد و برای کنترل محصولات و سیستم ها به کار می رود. سیستم نهفته می تواند اعمال اختصاصی و خیلی محدودی را انجام دهد و یا عملکرد و قابلیت کنترل کافی را فراهم می نماید ( مثل توابع دیجیتال در موتر ها مانند کنترل سوخت).

·        نرم افزار کامپیوترهای شخصی : فروش نرم افزار کامپیوتر شخصی، در طول دو دهه گذشته رونق گرفته است. پردازش کلمه، صفحه گسترده ها، گرافیک کامپیوتری، چندرسانه ای، سرگرمی، مدیریت پایگاه داده، کاربردهای مالی تجاری و شخصی و دسترسی به پایگاه داده تعداد اندکی از این کاربردهاست.

  • نرم افزار مبتنی بر وب : صفحات وب بازیابی شده توسط کاوشگر، نرم افزاری است که دستورات اجرایی و داده را به کار می برد. در اصل شبکه به یک کامپیوتر عظیم تبدیل شده که منبع نرم افزاری تقریبا نامحدودی را فراهم می­کند که می تواند توسط یک مودم برای همه در دسترس باشد.
  • نرم افزار هوش مصنوعی : این نرم افزارها از الگوریتم های غیرعددی برای حل مسایل پیچیده که برای محاسبه و تحلیل ساده و سرراست نیستند، بهره می برند. سیستم های خبره که سیستم های مبتنی بر دانش هم نامیده می­شوند، تشخیص الگو (تصویر و صوت)، شبکه های عصبی هوشمند و بازیها، کاربردهای رایجی دراین مقوله هستند.

امروزه هر کشوری که نرم را تولید میکند محصول از آن خود اوست . نرم افزار های تولید شده به قیمت های گزافی به شرکت ها وکمپنی ها عرضه  میشود امروز میتوان برنامه نویسان را یکی از سرمایه دار ترین اقشار اجتماع دانست .

یک نرم افزار که از توانایی های خوبی برخوردار باشد به قیمت میلیون های دالر به فروش میرسد این نرم ها معمولاً توسط شرکت های بزرک تولید نرم مانند مایکرسافت، ادوب ویا هم سنترولیوم تولید میگردند که شرکت های چند ملیتی اند .

جنگ نرم که به تعبیری آن را جنگ فرهنگی، سیاسی،اقتصادی و اعتقادی می نامند یکی از چالش های پیش روی کشورهای در حال توسعه در سال های اخیر به شمار می رود که در این جبهه هوشیاری و بیداری توام با درایت نخبگان و اصحاب فکر و اندیشه جامعه حرف اول را می زند.


به بیان دیگر باید تاکید کرد که در زمان حاضر انجام جنگ های نظامی به آخر خط بازدهی رسیده و برای مستکبران غرب و شرق این موضوع به اثبات رسیده که برای تسلط بر کشورها، لشگرکشی و صرف هزینه های کلان نظامی دیگر پاسخگو نخواهد بود چرا که تجربه ثابت کرده هیچ قوم و ملتی از اشغالگر استقبال نخواهند کرد، از همین رو ساده ترین راه یعنی غلبه بر افکار و اندیشه های ملت ها را برگزیده اند تا با ایجاد جنگ های روحی و روانی بتوانند مردم را ضمن تهی نمودن از آرمان ها و ارزش های شناخته شده تاریخی و مواریث گرانبهای فرهنگی، وام دار فرهنگ و اندیشه های مبتذل و بعضا غیرقابل دفاع خود کنند و ضمن رخنه در عرصه های فرهنگی و اجتماعی، همچون موریانه ای به قطع ریشه های کهن تاریخی ملت ها بپردازند و حمله ای نرم و خاموش و بی صدا داشته باشند.

در جنگ نرم نخبگان بیش از سایرین در معرض تهدیدهای جدی دشمن و در خط مقدم این مبارزه آرام و بی صدا هستند



:: موضوعات مرتبط: فناوری اطلاعات و جنگ نرم , ,
:: بازدید از این مطلب : 841
|
امتیاز مطلب : 24
|
تعداد امتیازدهندگان : 6
|
مجموع امتیاز : 6
تاریخ انتشار : جمعه 29 بهمن 1389 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: